Medezeggenschapsraad

Medezeggenschapsraad

De Medezeggenschapsraad (MR)

De medezeggenschapsraad (MR) denkt positief kritisch mee met het beleid en de besluitvorming binnen de school. De MR is een wettelijk verplicht orgaan (Wet Medezeggenschap op Scholen) en behartigt de belangen van allen die betrokken zijn bij de school (leerlingen, ouders en personeel). Een van de belangrijkste instrumenten van de MR daarbij is het instemming- en adviesrecht. De MR probeert een sfeer van openheid, democratie en draagvlak te bevorderen, zodat alle betrokkenen bij school op de hoogte zijn wat er speelt en daarop kunnen reageren.

 

De bevoegdheden van de MR

De MR heeft ten aanzien van een groot aantal onderwerpen advies- en instemmingsbevoegdheden.

  • Adviesrecht wil zeggen dat het schoolbestuur serieus moet reageren op elk advies dat de MR geeft. De MR kan gevraagd en ongevraagd advies geven. Het betekent niet dat elk advies van de MR overgenomen hoeft te worden. Het betreft hier zaken als beleid ten aanzien van aanstelling- en ontslag van de schoolleiding; het zorgplan (schoolondersteuningsprofiel); het vakantierooster; groei of krimp van de school; verbouwingen en de begroting.
  • Instemmingsrecht wil zeggen dat beslissingen waarvoor de MR instemmingsrecht heeft niet genomen kunnen worden door de bestuurder zonder instemming van de MR. U kunt hierbij denken aan verandering van de onderwijskundige doelstellingen van de school; het schoolbeleidsplan; het schoolreglement; het beleid ten aanzien van veiligheid, gezondheid en welzijn; belangrijke verbouwingen; de ouderbijdrage etc. De volledige lijst met bevoegdheden staan in het MR reglement SVZH (vastgesteld in mei 2015).

Wanneer komt de MR bijeen?

De MR vergadert in principe maandelijks op de maandagavond, zie voor de precieze data de jaarkalender. Deze vergaderingen zijn vrij toegankelijk voor ouders, wel graag van te voren even aanmelden via mr@wonnebald.nl.

Alle vergaderingen staan vermeld op de jaarkalender.

 

Contact

Mochten er vragen of opmerkingen zijn die betrekking hebben op beleidszaken aangaande Wonnebald voel je dan vrij één van ons aan te spreken op het schoolplein of ons te mailen via mr@wonnebald.nl

“Leerkrachten geven op Wonnebald het goede voorbeeld. Elke opvoeding is immers zelfopvoeding.”

Vrijeschool Wonnebald