Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Michaëlsfeest – alle leerlingen 12.50 uur uit

29 september 2023

Praktische informatie ontvangt u t.z.t. via de nieuwsbrief.

Achtergrond Michaël

Op school vieren we het feest van Michaël: de overwinnaar en temmer van de draak. Waarom vieren we dit feest? Het is al weer tijden geleden dat er weer een nieuwe impuls kwam om dit feest te vieren; voor de meeste mensen is het Michaëls-feest geen gebruikelijk feest. Lange tijd is de mensheid gevoed en geleid door geestelijke beelden, door godsdienst, kunst en wetenschap, die vroeger nog één geheel vormden. Je zou kunnen zeggen dat de mens vroeger is opgevoed met beelden van geestelijke realiteiten. In die tijd was het feest van Michaël een vanzelfsprekend feest.

Het Michaels-feest hangt samen met het oogstfeest. Michael wordt gezien als brenger van de zonnekracht. Hij
zorgt voor sterke gewassen en voor een goede oogst. Voor de mens is hij de helpende hand in strenge winters,  hij geeft kracht om door de winter te komen.

Het is nu de tijd in het jaar dat de natuur zich terugtrekt. De sapstromen trekken zich terug, de bladeren krijgen kleur alsof de zon nog een laatste keer oplicht in de natuur, worden bruin en vallen van de bomen. En naarmate de herfst vordert, wordt de natuur kaler en killer. In de zomer kon de mens kracht putten uit de natuur. Nu de herfst gaat komen, begint het zich naar binnen keren voor de mens. Op die weg naar binnen, op zijn bezinningsweg, wordt de mens geconfronteerd met de draken die overwonnen moeten worden. Het Michaëls-feest is ook het feest van de engel die een draak verslaat. Michaël spoort ons aan om onze kracht te gebruiken: We kunnen het kwaad in onszelf en om ons heen leren herkennen en het bestrijden. Het Michaëls-feest is dus ook het feest van de moed.

Michaël die de draak bestrijdt is een voorstelling die talloze malen is uitgebeeld, vooral op ikonen. Soms is hij afgebeeld als engel, zoals in de openbaring van Johannes, soms ziet hij eruit als een ridder te paard. In het laatste geval wordt gesproken over Sint Joris, die de draak verslaat.

Voor de kinderen is het verhaal van Sint Joris en de draak het meest bekend.

Michaël wordt vaak afgebeeld met twee verschillende attributen, een ijzeren zwaard en een weegschaal van koper.
Het ijzer heeft te maken met kracht. De ridder baant zich een weg door de wereld met zijn ijzeren zwaard. Hij verovert zich daarmee ruimte. De weegschaal hangt samen met het afwegen van verschillende dingen die op je weg komen, het voortdurend zoeken naar het midden. Die schalen zijn meestal van koper, het metaal dat samenhangt met hartewarmte, met  de  liefde  voor  de  medemens.  Koper  wekt  de  eigen  lichaamswarmte  en  het  glanst  als goud  als  je  het oppoetst.

In alle verhalen en legenden die over Michaël geschreven zijn, staat hij symbool voor de overwinning van het kwaad. Het  vraagt ons  moed  te  ontwikkelen,  wakker  te  zijn. Alleen  dan  kun  je  werkelijk  in  staat  zijn  de gluipende macht van de draak te onderkennen én te overwinnen.

Gegevens

Datum:
29 september 2023
Evenement Categorieën:
, , , , , , , ,

“Wij werken vanuit Antroposofische visie”

Vrijeschool Wonnebald