Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Palmpasen kleuters en klas 1 en 2

vrijdag 12 april

Palmpasen

Het Palmpasenfeest wordt gevierd door de kleuterklassen en klas 1 en 2. Daarvoor hebben alle kinderen een Palmpasen stok op school gemaakt en gaan ze om 12.00 uur de Palmpasenoptocht lopen. Ouders die de liedjes die we tijdens het lopen zingen nog die niet kennen, kunnen deze ophalen bij hun eigen juf.

De dag waarop Pasen valt is afhankelijk van de stand van de maan. Pasen vieren we op de eerste zondag na volle maan in de astronomische lente. De datum waarop Pasen valt, bepaalt vervolgens de data waarop Aswoensdag, Palmpasen, Hemelvaart en Pinksteren vallen. Respectievelijk 46 dagen vóór Pasen, een week vóór Pasen en de 7e zondag na Pasen.

Palmpasen is de feestelijke herdenking van de intocht van Jezus in Jeruzalem, waarbij het volk hem met palmtakken toewuifde. Palmprocessies werden al rond de vierde eeuw gehouden en sloten later ook aan bij heidense gebruiken om de vruchtbaarheid van de lente te wekken door met groene takken zingend rond te gaan. In de loop der tijd werden de takken steeds meer versierd met papier, bloemen, eieren, vruchten of broodfiguren. De palmtak werd grote kracht toegeschreven, na de processie werden ze op de hoeken van de akker, waar net gezaaid was, in de aarde gestoken. De vier hoeken symboliseerden het kruis van Christus.

Na Palmzondag begint de Stille Week. In essentie laat het lijdensverhaal zien hoe het oude plaats moet maken voor het nieuwe. Die vernieuwing is de innerlijke scholingsweg van de mens, waarin hij vanuit vrijheid en liefde aan de wereld kan werken.

Met de kinderen beleven wij aan de hand van de natuur iets van dit grote in en uit ademen van leven en dood en maken wij een feest van het ontwaken van de natuur om ons heen. De kleuters en de kinderen van klas 1 en 2 vieren Pasen als lentefeest.

Een hele fijne paastijd toegewenst, ook namens alle leerkrachten,
de paascommissie

Gegevens

Datum:
vrijdag 12 april

“Wij leren kinderen zich te verbinden met de natuur”

Vrijeschool Wonnebald